سدیم تری پلی فسفات STPP تولید در ایران

16

تری فسفات سدیم یا سدیم تری پلی فسفات STPP یا تری پلی فسفات، ترکیبی معدنی با فرمول شیمیایی Na5P3O10 می باشد.

این ماده نمک سدیم پلی فسفات پنج آنیون و باز مزدوج تری فسفریک اسید می باشد. به عنوان جزء تشکیل دهنده بسیاری از محصولات خانگی و صنعتی به صورت گسترده تولید می شود.

STPP ، کاربردهای گسترده ای در زمینه های تولید محصولات شوینده، نگهدارنده های مواد غذایی و همچنین تجهیزات سختی آب، دارد.

سدیم تری پلی فسفات (STTP) یکی از ترکیبات پلیمری و جامدی است که در بسیاری از صنایع و تولید محصولات خانگی کاربرد دارد. با این حال نحوه تولید آن به گونه‌ای است که پس از استفاده می‌تواند آسیب‌های زیادی به محیط زیست وارد کند. ترکیب STTP به شکلی است که زنجیره‌های پلیمری آن از طریق اکسیژن ایجاد می‌شوند.

لازم به ذکر است که در صنایع مختلف از نام‌های گوناگونی برای این ترکیب استفاده می‌شود. از جمله:

Pentasodium triphosphate – Rhodiaphos LV

Thermphos – Armofos

Polygon – Tripoly – STPP

ترکیب STTP شبیه به بلور های نمک سفید است. این ترکیب اغلب در قالب ترمودینامیک و سنتتیک در بازار به فروش می‌رسد. برای این که با ساختار، روش تولید، کاربرد و خطرات این ترکیب شیمیایی آشنا شوید شما را به خواندن ادامه این مطلب دعوت می‌کنیم.

تولید STPP در ایران

تری پلی فسفات سدیم، نمک سدیم تری فسفریک اسید می باشد. و از ترکیب دی سدیم فسفات و منوسدیم فسفات تولید می شود.

شرکت فراورده های فسفات کارون اولین و تنها تولید کننده سدیم تری پلی فسفات در ایران می باشد.

جهت دریافت نمونه STPP شیمی کارون، عاملیت فروش شرکت فراورده های فسفات کارون این امکان را برای شما فراهم کرده تا نمونه ی محصولات را از نزدیک مشاهده کنید.

فرم درخواست نمونه

تولید سدیم تری پلی فسفات در کارخانجات کشور به دو روش مختلف انجام می‌شود. در روش اول، تولیدکنندگان از واکنش الکتروگرمایی اسید فسفریک استفاده می‌کنند. به طوری که ابتدا واکنش شیمیایی اسید فسفریک را با ترکیبات سدیمی نظیر سدیم کربنات با نسبت 1:2 خنثی می‌کنند. این کار تا زمانی انجام می‌شود که ترکیب نهایی حاوی مخلوطی از دی سدیم فسفات و مونوسدیم با همان نسبت شود.

برای این که ترکیب نهایی تبدیل به سدیم تری پلی فسفات با خلوص بالا شود، مخلوط بدست آمده را تا آنجایی که می‌شود خشک می‌کنند. سپس آن را در دمای 300 درجه سانتیگراد کلسینه می‌کنند تا در نهایت تبدیل به سدیم تری پلی فسفات گردد. محلول بدست امده در نهایت به شکل زیر خواهد بود:

2 Na2HPO4 + NaH2PO4 → Na5P3O10 + 2 H2O

 

اما در روش دوم از فرآیند مرطوب (wet process) استفاده می‌ شود که در ادامه مراحل آن را به ترتیب توضیح می‌ دهیم:

  • در این روش ابتدا اسید فسفریک با یک ترکیب سدیم‌دار و یک مخلوط واکنشی (به عنوان کاتالیزگر) شامل محلول آبی NaH2PO4 و Na2HPO4 با pH بالاتر از 6 واکنش نشان می‌دهد.
  • سپس مخلوط واکنش را در دمای 400 الی 500 درجه سانتیگراد حرارت می‌دهیم.
  • بعد از این که مخلوط به خوبی حرارت دید نوبت به مرحله کریستالیزاسیون می‌رسد که در آن تمامی مخلوط‌ها به کریستال 7H2O تبدیل می‌ شوند.
  • فرایند کریستالیزاسیون را یک مرحله دیگر ادامه می‌دهیم تا ترکیب Na4H5(PO4)3­.2H2O بدست آید.
  • اکنون کریستال‌های حاصل از مرحله 2 و 3 با یکدیگر مخلوط می‌شوند و در دمای 700 درجه سانتیگراد حرارت می‌بینند. به این کار اصطلاحا کلسینه کردن ترکیب گفته می‌شود.
  • در مرحه آخر نیز ترکیبات را خالص‌سازی می‌کنیم تا در محصول STPP بدست آید.

آنالیز سدیم تری پلی فسفات

در جدول پایین می توانید آنالیز سدیم تریپلی فسفات یا STPP را مشاهده کنید. این آنالیز مربوط به محصول موجود در شرکت می باشد. برای سفارش محصول می توانید با کارشناسان فروش در تماس باشید.

آنالیز سدیم تری پلی فسفات

روش تولید STPP چیست؟

سدیم تری پلی فسفات از دیدگاه آلوتروپی به سه شکل تولید می‌شود که عبارتند از :

 

  • فاز یک (فاز ترمودینامیکی) که در دمای بالا تولید می‌شود.
  • فاز دو (فاز سینتیک) که در دمای پایین تولید می‌شود و در دماهای بالا ناپایدار است.
  • فاز سه که به صورت بلوری همراه با شش مولکول آب است، ترکیبی از دو فاز قبلی همراه با آب است.

 

این ماده یک باکتری‌کش است و استفاده از آن در ترکیب صابون‌ها، پودرهای لباسشویی و قرص‌های ظرفشویی می‌تواند به ضد عفونی کردن لباس‌ها و ظروف کمک کند. همچنین به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی همچون مرغ، گوشت، غذاهای دریایی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارتی می‌توان گفت که سدیم تری پلی فسفات کاربردهای متنوعی دارد

موارد مصرف و  کاربرد سدیم تری پلی فسفات

  • عامل شوینده قوی

STPP در تولید مواد شوینده مختلف کاربرد دارد. این ماده، نفوذ ترکیبات متنوع موجود در شوینده ها را به بافت پارچه (و سایر سطوح و مواد ) بهبود بخشیده و در نتیجه باعث تمیز شدن بهتر آنها می شود و در تولید کف و حباب سازی نیز موثر است.

بنابراین اکثر تولیدکنندگان تری پلی فسفات سدیم، اولین کاربرد این ماده شیمیایی را “شوینده” اعلام می نمایند. اگر می خواهید با سایر مواد اولیه شوینده ها آشنا شوید این مقاله را بخوانید.

  • افزودنی غذایی

سدیم تری پلی فسفات جلوه تازه‌ای به گوشت و غذاهای دریایی می‌دهد و موجب کاهش سرعت فساد مواد غذایی می‌شود. همچنین به حفظ رنگ طبیعی گوشت و ماهی کمک کرده و باعث بهبود بافت آن‌ها می‌شود. از طرفی افزودن این ماده به فرآورده‌های گوشتی، سبب بهبود ظرفیت نگهداری آب در آن‌ها شده و سبب کاهش سرعت خشک شدنشان می‌شود.

  • عامل دباغی چرم

از STPP به عنوان عامل دباغی چرم نیز استفاده می شود.

از این ترکیب برای برنزه کردن چرم استفاده می‌شود. همچنین به عنوان یک عامل مقاوم در برابر آلودگی‌های روغنی در تولید کاغذ مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رو سدیم تری پلی فسفات هم به تولید کنندگان کمک می‌کند تا رنگ مناسب را روی یک کالا قرار دهند و هم به آن‌ها کمک می‌کند تا رنگ‌های ناخواسته را حذف کنند.

سدیم تری پلی فسفات

  • کاشی سازی

این ماده به عنوان نرم کننده و روان کننده در صنعت کاشی سازی استفاده می شود.

 

  • یک عامل افزودنی در محصولات بهداشتی

از این ماده در فرمولاسیون بسیاری از محصولات بهداشتی استفاده می‌شود که می‌توان به خمیر دندان، دهانشویه‌، شامپو، نرم کننده، رنگ‌های موقت و دائم مو و سایر محصولات آرایشی، بهداشتی و مراقبت از پوست اشاره کرد.

 

  • سایر کاربردها

سایر کاربردهای STPP ، تصفیه نفت، متالوژی، کاربردهای معدن و تیمار آب را شامل می شود.

در مورد تیمار آب، از قابلیت بافری pH آن استفاده می شود، به این معنا که با خنثی کردن اسیدیته آب اسیدی باعث “نرم شدن” آب می شود.

این قابلیت یکی از دلایلی است که به شوینده ها افزوده می شود.

علاوه‌بر موارد فوق، سدیم تری پلی فسفات، کاربردهای دیگری نیز دارد که می‌توان به تصفیه نفت، متالورژی، کاربردهای استخراج و معدن و تصفیه آب اشاره کرد.

قیمت STPP

از جمله معایب جنس های وارداتی این است که با نوسان قیمت دلار ، قیمت محصول هم تغییر خواهد کرد. اما شرکت فراورده های فسفات کارون با تولید ملی این محصول ، نیاز بازار را تامین کرده است.

خرید سدیم تری پلی فسفات

برای سفارش و خرید سدیم تری پلی فسفات STPP تولید در ایران با کارشناسان فروش شیمی کارون در تماس باشید.

ثبت سفارش STPP

سدیم تری پلی فسفات سنگین چیست ؟

برای بدست آوردن سدیم تری پلی فسفات سنگین باید چگالی آن را نسبت به سدیم تری پلی فسفات معمولی کاهش دهیم. برای این کار باید فسفات سدیم خشک را با آب و STPP بازیافت شده مخلوط کنیم و آن را در دمای بین 400 تا 550 درجه سانتیگراد حرارت دهیم. میزان چگالی ترکیب بدست آمده تقریبا 1.04-1.07 کیلوگرم بر دسیمتر مکعب است. از این ترکیب برای ساخت مواد شوینده قوی استفاده می‌شود.

آثار زیست محیطی

در نتیجه استفاده گسترده از این ماده، مشکلات زیست محیطی، ناشی از بالا رفتن غلظت این ماده در آب های سطحی و زیرسطحی ایجاد شده است.

در سال ۲۰۰۰، مصرف جهانی تری پلی فسفات سدیم، در حدود ۲۰۰۰۰۰۰ تن تخمین زده شده است.

از آنجا که این ماده حلالیت بسیار بالایی در آب دارد، به میزان قابل توجهی به لجن فاضلاب منتقل نمی شود و لذا، با پهن کردن لجن به خاک منتقل نمی شوند.

به هیچگونه خطر زیست محیطی مرتبط با استفاده از STPP در شوینده ها در خاک و هوا اشاره نشده است.

به عنوان جزئی از اجزای تشکیل دهنده محصولات تمیز کاری خانگی، تری پلی فسفات در فاضلاب خانگی وجود داشته .

stpp عمدتا از طریق کارخانه های تصفیه فاضلاب، تانک های سپتیک، سیستم های فیلتراسیون و سایر سیستم های فاضلاب، به محفظه های حاوی جانوران آبزی منتقل می شود.

 

مقاله مرتبط : فروش و قیمت تگراپون

چرخه تجزیه

از آنجا که تری پلی فسفات سدیم، ماده ای معدنی می باشد، مطالعات زیست تخریب پذیری در مورد آن کاربردی نمی باشد.

با این وجود، STPP، با هیدرولیز شدن به ارتوفسفات تبدیل می شود که توسط جلبک ها و میکرو ارگانیزم ها قابل جذب می باشد.

لذا STPP در چرخه طبیعی فسفر قرار می گیرد.

تحقیقات منتشرشده معتبر در زمینه شناخت بیوشیمیایی تایید می کند که در نتیجه فعالیت بیوشیمیایی در تماس با آبهای ضایعاتی، ( در لوله های فاضلاب و عملیات فاضلاب)، و همچنین در محیط آبی طبیعی، تری پلی فسفات سدیم به شدت هیدرولیز می شود.

این اطلاعات، امکان محاسبه “بدترین حالت ” را برای تخمین غلظت های محیطی با استفاده از مدل EUSES و سناریوی شوینده HERA فراهم می سازد.

به جای ۷% میزان رهایش منطقه ای اشاره شده در سناریوی شوینده HERA، میزان پیش فرض ۱۰% به کار گرفته شده است.

مطالعات دقیق سمیت شناسی در محیط های آبی موجود بوده که نشان می دهد STPP برای ارگانیزم های آبی در مقادیر EC/LC50 بالاتر از ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر سمیت ندارد.

( دافنیا، ماهی، جلبک). به همین علت و به علت حضور موقتی تری پلی فسفات سدیم در محیط آبی، ( به علت هیدرولیز)، تا امروز تحقیقی در خصوص آثار مزمن تری پلی فسفات سدیم بر این ارگانیزم های آبی انجام نگرفته است.

لذا غلظت های بی تاثیر پیش بینی شده برای محیط آبی و رسوبات، بر اساس نتایج سم شناسی در محیط آبی محاسبه شده است.

تفاوت پلی فسفات سدیم با سدیم تری پلی فسفات

سدیم تری فسفات (STP) یک ترکیب غیر آلی با فرمول Na5P3O10 است. این ترکیب نمک سدیم پلی فسفات پنتاآنیون ( باز مزدوج اسید تری فسفریک) است و به صورت انبوه در زمینه محصولات خانگی و صنعتی به ویژه شوینده ها تولید می شود.
سدیم تری پلی فسفات از ۳ واحد فسفات و پلی فسفات سدیم از بیش از سه واحد فسفات تشکیل شده است. در واقع پلی فسفات سدیم یک محصول کاملا متفاوت با سدیم تری پلی فسفات است و به عنوان یک ماده خوراکی و افزودنی کاربرد دارد.

این دو ماده از نظر شیمایی و کاربرد با هم تفاوت دارند . برای اطلاعات بیش تر به مقاله سدیم پلی فسفات مراجعه کنید.

سوالات متداول


در ادامه می خواهیم مهم ترین سوالات شما را در مورد محصول STPP یا سدیم تری پلی فسفات با هم مرور کنیم.

با توجه به کیفیت برتر محصول ایرانی، چرا تقاضا برای نمونه ی خارجی بیش تر است؟

به علت ناشناخته بودن نمونه ایرانی ، مصرف کنندگان اطلاعات کافی از این محصول ندارند با امکان  ارسال نمونه سدیم تری پلی فسفات به اقصی نقاط کشور جهت تست آزمایشگاهی و صنعتی مطمئنا سلیقه ی مصرف کنندگان به سمت محصول با کیفیت ملی کشیده خواهد شد.

آیا قیمت مناسب STPP ایرانی دلیلی بر کیفیت بالای مشابه خارجی است؟

با توجه به قیمت بالای ارز ، حمل و نقل و هزینه های گمرکی ، امکان رقابت با محصول ایرانی دشوار است.

4.7/5 - (16 امتیاز)
16 نظرات
  1. محمود نصیری می گوید

    آیا سدیم تریپلی فسفات در مواد خوراکی به کار میره ؟ سمی و خطرناک نیست؟

    1. hasan می گوید

      گرید خوراکی داره و میشه از اون استفاده کرد

    2. شیمی کارون می گوید

      گرید خوراکی سدیم تریپلی فسفات در صنایع غذایی به کار می رود . اما محصولات شرکت فسفات کارون گرید خوراکی ندارد و نمیتوان در صنایع غذایی از آن استفاده نمود.

  2. saharkhiz.m می گوید

    چطور میتوانم نمونه این محصول را تست کنم?

    1. شیمی کارون می گوید

      از طریق این صفحه می توانید فرم درخواست نمونه ی محصول را پر کرده و در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
      https://shimicaroon.com/%d8%a7%d8%b1%d8%b3%d8%a7%d9%84-%d9%86%d9%85%d9%88%d9%86%d9%87/

  3. علی می گوید

    سلام
    من برای شوینده صنعتی استفاده کردم واقعا کیفیتش از جنس چینی خیلی بهتره

    1. شیمی کارون می گوید

      متشکر از حسن نظر شما!

  4. کارنوما می گوید

    بسیار محتوای مفید و کاربردی را خواندم. بهترین مقاله در این سطح.

  5. مصطفی می گوید

    با تشکر از شما. چطور می توانم آنالیز این محصول را دریافت کنم ؟

  6. رمضانعلی طهماسبی می گوید

    سلام. برای استقاده در تولید شوینده ، قیمت میفرمایید.

  7. رمضانعلی طهماسبی می گوید

    سلام قیمت میفرمایید.
    برای تولید شوینده نیاز دارم

  8. سحر می گوید

    چگونه آهن رو تست میکنید ؟به همون روش آهن نمونه های آبی؟

  9. […] سدیم تری پلی فسفات STPP […]

  10. […] سدیم تری پلی فسفات STPP […]

  11. اکتان بوستر می گوید

    سپاس از محتوای عالی شما بسیار خوب و پرمحتوا و مفید

  12. […] سدیم تری پلی فسفات STPP […]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.