تگزاپون اصل را از کجا بخریم؟

0

تگزاپون یا SLES (سدیم لوریل اتر سولفات)، سولفاتی بسیار غلیظ است که از الکل های چرب طبیعی مشتق شده است. به دلیل قوی بودن خاصیت شویندگی تگزاپن به عنوان ماده اولیه در برند های آرایشی بهداشتی بکار می رود.

در صورت رقیق شدن تگزاپون با آب ساختارهای ژلی ایجاد می شود که مختص سولفات اتر ها است. با افزودن آب ویسکوزیته در ابتدا خیلی سریع افزایش پیدا می کند و پس از کاهش ماده فعال تا سطح زیر 30٪ ، ویسکوزیته بطور قابل توجهی کاهش می یابد. تگزاپن در غلظت های بالاتر خمیر ایجاد می کند.

اسامی دیگر تگزاپن

تگزاپن به عنوان سدیم لوریل اتر سولفات (SLES) ، سدیم دودسیل سولفات ، سدیم مونو دوزیل سولفات، سدیم لوریل سولفات، سدیم دودکانو سولفات شناخته می شود.

ساختار شیمیایی تگزاپون

تگزاپن یک سورفکتانت آنیونی با فرمول شیمیایی CH3 (CH2) 11 (OCH2CH2) nOSO3Na است که به طور گسترده به عنوان امولسیفایر در تولید محصولات آرایشی و مواد اولیه شوینده ها کاربرد دارد.

این ترکیب یک سولفات اتر فعال است و در اثر واکنش یک الکل چرب متوسط زنجیر(مشتق شده از هسته درخت پالم) و اتیلن اکساید و SO3 تولید شده است. فرایند تولید SLES با حداکثر کنترل محصولات جانبی ناخواسته (به مخصوص محصولات جانبی با بو نامساعد) انجام می شود.

نحوه عملکرد تگزاپن به عنوان سورفاکتانت

SLES یک ماده کف کننده ارزان و بسیار موثر است. سدیم لوریل سولفات ، آمونیوم لوریل سولفات و سدیم پارت سولفات از سورفاکتانت های رایج در محصولات آرایشی محسوب می شوند و بخاطر خاصیت امولسیون کنندگی خود رفتاری مشابه صابون دارند.

مولکول های سورفاکتانت به شکل ساختاری سازمان یافته می توانند آلودگی های حاصل از چربی مو را به دام بیندازد، و شست و شو مو را آسان تر می کنند. فوم و کف اثری در از بین بردن آلودگی ها ندارد، اما پخش پذیری شوینده را بیشتر می کند.

به این دلیل تگزاپن یا سدیم لوریت سولفات در شامپوهایی با بافت شفاف و صدفی و ویسکوزیته متوسط تا زیاد و انواع محصولات مخصوص حمام استفاده می شود.

مواد اولیه شوینده ها

ویژگی های فیزیکی

  • فرمول شیمیایی: NaC12H25SO4
  • شکل ظاهری: خمیری و قابل پخش، شفاف و زرد کم رنگ
  • جرم مولی: g/mol ۲۸۸٫۳۸
  • چگالی : g/cm³۱٫۰۱
  • دمای ذوب: °C ۲۰۶
  • pH رایج : 7-9

آماده سازی SLES

SLES با اتوکسیلاسیون الکل دودسیل (که به طور صنعتی از روغن های طبیعی مثل روغن نارگیل تولید می شود) سنتز می شود. اتوکسیلات نهایی به استر اسید سولفوریک تبدیل می شود و درنهایت با تبدیل شدن به نمک سدیم خنثی می شود.

انواع تگزاپن

تگزاپن با غلظت های ۳۰٪ و ۷۰٪ در بازار موجود است.

تگزاپن ۳۰ ٪: به صورت مایع ویسکوز است و در محصولات شوینده صدفی و کدر کاربرد دارد.

تگزاپن ۷۰٪: به صورت خمیری است و در تولید محصولات شوینده شفاف کاربرد دارد.

تفاوت SLS و SLES

در گذشته یکی از محبوب ترین مواد اولیه به ویژه در صنعت مواد آرایشی سدیم لوریل سولفات (SLS) بود. با این حال این ماده درجات قابل توجهی از حساسیت، حلالیت نسبتاً کم در آب و قوام پذیری کم را از خود نشان داده است. امروزه SLS بیشتر با مشتقات اتوکسیله شده مثل سولفات سدیم لوریل اتر (SLES) جایگزین شده است. با اینکه محققان درباره ایمنی SLES مطمئن نیستند، ولی این ماده بخاطر ارزان بودن همچنان پر کاربرد است. حتی برخی از مارک های “eco” از این ماده شیمیایی استفاده می کنند.

کاربرد های Texapon

تگزاپن طیف وسیعی از کاربرد ها را دارد و به عنوان ماده امولسیون کننده در کرم، لوسیون، صابون، پاک های کننده صورت، خمیردندان و محصولات مراقبتی و محصولات مخصوص مو مثل شامپو ، نرم کننده ، رنگ مو ، شامپو ضد شوره و ژل حالت دهنده بکار می رود.

همچنین این ماده بخاطر خاصیت ضد میکروبی خود در زمینه پزشکی و محصولات دندان پزشکی مثل خمیر دندان، محصولات سفید کننده دندان و دهانشویه بکار رفته است.

یکی دیگر از کاربردهای خاص این ماده استفاده از آن در کاتالیزورها، جاذب ها، مبدل های آنیونی ، تثبیت کننده ها و فیلر های پلیمری، صنعت دباغی است.

از کاربرد های دیگر تگزاپون می توان محصولات مخصوص حمام مثل روغن حمام یا نمک حمام را نام برد.

تگزاپون در انواع کرم ها و لوسیون ها مثل کرم دست، ماسک ، کرم ضد حساسیت، کرم مو بر و ضد آفتاب هم بکار می رود.

تگزاپن در صنعت شوینده ها نیز پرکاربرد است و در انواع تاید و پودر شوینده، پاک کننده های خانگی، خشکشویی، شوینده ظروف و سطوح هم بکار می رود. برای مطالعه بیشتر از مقاله سدیم تری پلی فسفات دیدن فرمایید

مزیت استفاده از SLES

کاربرد اصلی سورفاکتانت ها در شامپوها افزایش قدرت پاک کنندگی شامپو است. طیف گسترده ای از این سورفاکتانت ها وجود دارد ولی معمولا سورفاکتانت های آنیونی مثل SLES مناسب تر هستند. همچنین SLES به دلیل خاصیت کف کنندگی بیشتر و حساسیت زایی کمتر مناسب تر است.

مزیت سورفاکتانت سدیمی مثل SLES

  • PH کمتری دارد.
  • سنتز نمک سدیم مقرون به صرفه است.
  • خاصیت کف حاصل از نمک های سدیمی قوی تر و پایدارتر از نمک های آمونیومی است.

شرایط نگه داری تگزاپن

تگزاپن باید در محفظه محکم پلاستیکی یا فولاد ضد زنگ در دمای 5 تا 40 درجه سانتیگراد نگهداری شود.

مجاورت هر نوع ماده اکسیدکننده قوی با تگزاپن ممکن است باعث آتش سوزی شود.

اثرات SLES  بر سلامتی

سدیم لوریل اتر سولفات به عنوان یک عامل تحریک کننده پوست ، چشم و ریه محسوب می شود و ممکن است حاوی مواد سرطان زایی مثل 1،4-دیوکسان باشد. سایر محصولات جانبی مضر که در حین فرآیند تولید به طور ناخواسته ممکن است ایجاد شوند معمولا عامل سرطان زا محسوب می شوند.

منابع

http://iranchemicalmine.com/index.php/portfolio/texapon-n70-sles-70-sodium-lauryl-ether-sulfate/

http://www.tavoil.com/texapon-sles/07/13/

https://shanghaichemex.com/product/sodium-lauryl-ether-sulfate/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-sodium-lauryl-sulfate#products-with-sls

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.